Silence Yoga

At praktisere silence / stilhed indebærer ikke kun at være stille og ikke kommunikere med andre. Det omhandler alt, hvad der stimulere dit sind og tankesæt. Det betyder, at du udover at være stille og undgå kommunikation med andre også opfordres til ikke at se TV, læse bøger eller være online på andre tænkelige måder.

I hverdagen bliver vores tanker konstant distraheret og afbrudt og vores sanser bombares med indtryk. Kontrasten til silence er derfor oftest meget stor og for mange kan ideen om silence – selvom om det måske kun er for et par timer – virke ganske skræmmende.

Silence på Struer Højskole

Under mit yogaophold på Struer Højskole fik jeg lov at prøve kræfter med silence i det små.

Vores yogalærer Lene introducerede os om eftermiddagen for selve silence-begrebet, og hvad det indebar. Samtidig inviterede hun os alle til at deltage i Silence Yoga – yoga i stilhed samme aften.  Hun gjorde det desuden klart, at det naturligvis var frivilligt, hvorvidt vi ville praktisere silence uden for yogalokalet. Rammerne for Silence Yoga var, at vi skulle møde op i stilhed, praktisere yoga i stilhed for herefter at gå tilbage på værelserne (hvor det så var frivilligt, om man ville forblive i silence). Næste morgen var der igen Silence Yoga kl. 7.00, hvorefter silence var slut.

Aftenyoga i silence

Hvis du ikke har prøvet det, kan jeg afsløre, at det at praktisere yoga i stilhed er noget ganske særligt. Der opstår en helt særlig stemning, når der er en fælles forståelse / aftale om at være stille. Personligt synes jeg det er nemmere at hengive mig til åndedrættet, mærke min krop og flyde sammen med yogaen.

Lene guidede os igennem en dejlig og rolig time, som gav mulighed for at geare helt ned og finde ind i os selv. Så da vi listede tilbage på værelset, var det med fuldstændig ro i krop og sind.

Udfordringen med at være stille fandt jeg ikke særlig svær, klokken var jo allerede 21.00. Så jeg tog et dejligt langt og varmt bad og gjorde mig klar til natten.

Dog skal det nævnes, at det ikke gør det nemmere at bo to sammen på værelset. Her var fristelsen for at tale sammen jo lige ved hånden… Det lykkedes os alligevel ikke at kommunikere via tale, men en smule via kropssprog. Optimalt set ville det være nemmere at praktisere silence på et eneværelse.

Vi gik begge til ro og fik en god nats søvn.

Morgenyoga i silence

Næste morgen mødte vi igen op i stilhed, hvor vi vækkede kroppen med en god og blid yoga. Den særlige stemning fra aftenen før var stadig intakt. Da silence efterfølgende blev brudt, var min oplevelse, at der stadig hang en smule stilhed i luften… Ingen havde særlig travlt med at tale og morgenmaden blev for en dels vedkommende indtaget uden ret megen snak.

Personligt havde jeg ikke det store behov for at tale, – og jeg tænkte mig om en ekstra gang, før jeg åbnede munden. Det var som om, jeg ikke ønskede at bryde den særlige stemning, der var opstået.

Nu var det jo kun en relativ kort periode på små 11 timer vi praktiserede silence, og der er ingen tvivl om, at det var medvirkende til, at det faldt os begge nemt. Havde det drejet sig om et eller flere døgn ville det naturligvis være en helt anden situation.

Hvor tanken før har været mig meget fjern, må jeg indrømme, at der er nu er rykket ved nogle grænser. Det er ikke længere usansynligt at møde mig til et Silence Retreat.

silence yoga

Stof til eftertanke

Nu er der gået et par dage, den særlige stemning er brudt og alt er tilbage ved det gamle – eller er det?

Noget af det, der for både min mand og jeg, var mest tankevækkende var, at det sværeste egentlig ikke var ikke at tale sammen, men derimod var at logge af de elektronikke og ikke være “online”.

Derfor har vi aftalt, at det er et område vi vil have fokus på. Hvordan det skal udmønte sig vides endnu ikke. Måske bliver det en 1-2 timer hver aften, hvor vi hver især lukker pc’en, lægger telefonen væk og i stedet fordyber os i hinanden, en god bog eller noget helt tredje…

En anden ting vi har talt om er, at vi gerne vil gå nogle flere ture enten sammen eller hver for sig. Måske vi endda indfører 5-10 minutters silence, når vi går fællestur.

Har du også fået lyst til at snuse til silence begrebet, så kan jeg på det varmeste anbefale dig at besøge Struer Højskole. Her tager de hensyn til dig, du vælger selv hvor meget du har lyst til og der bliver taget hånd om dig hele vejen.