Klangmeditation

Forleden aften var jeg så heldig at være inviteret til at prøve noget, for mig, ganske nyt. Jeg blev nemlig inviteret med ind i klangmeditationens forunderlige verden.

Invitationen kom fra Anne Viese som er uddannet klangmassør. Anne praktiserer både klangmassage hvor skålene anbringes på kroppen hvorefter vibrationerne og den oftest dybe klang breder sig ud i kroppen og klangmeditationer hvor der veksles mellem forskellige guidede meditationer, fantasirejser og ren meditation – hertil suppleres med lyde, vibrationer og klange fra nepalesiske og tibetanske synge- og klangskåle, klokker, zen skåle og gong.

Jeg har aldrig tidligere prøvet kræfter med klangmeditation, så jeg var meget spændt på hvilken oplevelse jeg ville få. Jeg har selv en lille klangskål herhjemme som jeg blev forelsket i og købte på en yogafestival nogle år tilbage, den gang påtænkte jeg at bruge den i forbindelse med mine afspændinger efter yoga. Jeg er nu aldrig rigtig kommet i gang med at bruge den – men efter min første – og bestemt ikke sidste – oplevelse med klangmeditation, er jeg slet ikke i tvivl om, at den skal sættes i brug og ikke kun til afspænding…

Introduktionen til klangmeditation

Jeg mødte op frisk, nysgerrig og åben, både overfor klangmeditationen og på hvilke mennesker der ellers ville møde op. Vi var 8 personer udover Anne, aldersmæssigt var der en bred spredning og kønsmæssigt var vi omtrent halvt af hvert. Der var en god, behagelig stemning, en del havde prøvet det før og andre var nybegyndere som jeg. Anne selv var meget behagelig og tillidsvækkende.

Sammen blev vi ført ind i et lille lunt lokale, hvor der var gjort klar med måtter, tæpper og puder. Det første der slog mig var hvor fantastisk smukke alle skålene var. Skålene var sat klar på en lang løber sammen med forskellige klokker – det var virkelig et flot syn.

Anne introducerede os til klangmeditation ved blandt andet at fortælle om sine egne erfaringer. Hun fortalte både om de skønne lyde og vibrationer skålene giver, men også om hvordan skålenes vibrationer kan virker både beroligende men også helbredende ved forskellige problematikker. Personligt har jeg selv godt kunne lide at bruge min egen skål til bare at sidde med den i hænderne, slå forsigtigt på kanten og mærker vibrationerne ud i kroppen. Fremover vil jeg helt sikkert prøve at placere den på områder at kroppen hvor jeg har problemer som f.eks. smerter.

Efter introduktionen hvor Anne også slog på de forskellige skåle og lod os nyde de forskellige lyde blev vi guidet igennem en lille kombineret mindfulness- og åndedrætsøvelse. Anne både guidede og spillede på skålene på samme tid. For mig var det meget intenst både at høre lydene men især også at mærke vibrationerne. På et tidspunkt blev jeg faktisk en smule svimmel og måtte åbne øjnene et øjeblik for lige at finde fokus igen.

Slutteligt inviterede Anne os med på en fantasirejse, ned i en grotte, frem ad en oplyst gang med døre på hver side. Her skulle vi hver især vælge os en dør og bag den dør gemte der sig en ny verden, et nyt landskab…

Min rejse

På et tidspunkt bliver Anne stille, og lader det være op til den enkelte at udforske den nye verden på egen hånd, alt i mens der spilles på de smukke skåle. Personligt befandt jeg mig i østen. Jeg var blandt andet i en smuk japansk have hvor jeg havde mulighed for at nærstudere en masse enkle men smukke blomster, der var farvestrålende karper, lydløse geishaer og leende, legende børn. Senere befandt jeg mig på – hvad jeg tror – var en rismark, her var det den vilde natur der herskede på sin egen eventyrlige måde.

Alt i alt en rigtig dejlig oplevelse, da jeg kom til mig selv var jeg ikke søvnig og træt, som jeg ellers godt kan være efter en guidet meditation men følte mig frisk og energiopladt. En oplevelse der har givet mig lyst til at prøve mere, jeg er ikke i tvivl om, at lyden af skålene og de vindklokker der blev brugt har været påvirkende til at jeg endte i østen, og jeg er derfor naturlig nysgerrig på, hvor lydene ellers kan bringe mig hen…

Er du blevet nysgerrig på selv at prøve klangmeditation, hvilket jeg på det klareste kan anbefale, kan du læse mere her – Anne har også en gruppe på facebook som du finder her.