Næseskylning

Næseskylning er et fast element, der indgår i mine daglige rutiner. Jeg skyller næse stort set hver eneste morgen året rundt. I særlige situationer og perioder gør jeg det flere gange om dagen. Det gør jeg bl.a., når jeg er forkølet eller har optræk til hovedpine.

I min tid som yogalærer er jeg ofte blevet mødt med nysgerrighed og mange spørgsmål omkring næseskylning. Derfor har jeg forsøgt at samle alle svarene herunder samt lavet en ultrakort video, der demonstrere, hvordan jeg skyller næse.

Sidder du med spørgsmål, du ikke finder svar på, så er du altid velkommen til at kontakte mig via mail her

  • Artiklen indeholder reklamelink

Køb din næseskyller her

Hvis du ikke allerede har et næseskyllehorn, så kan du købe et rigtig fint et hos Den Intelligente Krop. Se udvalget af næseskyllehorn her

næseskyller

Personligt er jeg vild med både formen og farverne. Jeg har haft mit eget næseskyllehorn i mange år efterhånden. Dengang jeg købte mit, var det ikke muligt at vælge mellem forskellige farver, så jeg endte med en lidt kedelig udgave. Skulle jeg købe et nyt, vil jeg til hver en tid købe et pink herfra. Jeg har prøvet modellen fra Den Intelligente Krop, da det er den model, vi bruger i Nordisk Yoga. Det er meget nemt at bruge, jeg er især vild med den lange tud, som gør det nemt at styre vandet.

Vejledning til næseskylning

Alt du skal bruge for at komme igang med din næseskylningspraksis er et næseskyllehorn og saltvand.

Sørg for at vandet du bruger, har samme temperatur som din krop. Er vandet ikke kropstempereret, vil det irritere dine slimhinder.

  1. Opløs 1 teskefuld salt i vandet i dit næseskyllehorn og stil dig foroverbøjet over en håndvask
  2. Før næseskyllehornets tud op til det ene næsebor, så der er tæt omkring tuden, og vend hovedet skråt til siden. Hold hagen ind til brystet
  3. Hæv næseskyllehornet, så vandet løber ind ad det ene næsebor og ud af det andet
  4. Når halvdelen af vandet er løbet igennem, retter du hovedet op og fjerner næsehornet
  5. Gentag med resten af vandet i det andet næsebor

 

Når du har skyllet begge dine næsebor, kan du med fordel stille dig med hovedet hængende nedad. For at sikre, at al vandet er løbet ud, så lukker du det ene næsebor med en pegefinger og drejer hovedet fra side til side. Blæs forsigtigt luft ud af et næsebor ad gangen i mens.næse

Er næseskylning sundt?

Personligt har jeg skyllet næse i rigtig mange år. Faktisk mange år før jeg overhovedet begyndte at dyrke yoga. Dengang led jeg af gentagne bihulebetændelser. Jeg har haft betændelse i både pande- og kæbehulerne mange gange. Desværre endte det altid med, at jeg skulle i medicinsk behandling. Indtil den dag hvor en øre-næse-halslæge anbefalede, at jeg begyndte at bruge et næseskyllehorn. Siden da har jeg slet ikke haft de samme problemer. I dag kan jeg tydeligt mærke, hvis en infektion er undervejs og de dage, skyller jeg næse så ofte, jeg kan komme afsted med det.

Selve formålet med saltvandskylning er at fjerne snavs, betændelse, pollen og anden forurening fra næsens slimhinde på en skånsom måde. Hvilket anbefales bl.a. til allergikere, til lindring af tilstoppet næse, ved forkølelse eller bihulebetændelse af rigtig mange læger verden over.

Næsens slimhinder danner i løbet af dagen et ekstra lag slim som nemt tager imod støv, skimmelsvamp, pollen, forurening og virus. Hinden er fugtig og dermed grobund for virus. Når du næseskyller får du al skidtet ud, og dermed kan du forebygge en eventuel forkølelse og betændelse i bihulerne.

Næseskylning hvor ofte

Ifølge yogatraditionen anbefales det, at man skyller sin næse hver dag. Personligt skyller jeg næse hver morgen i forbindelse med mine øvrige morgenrutiner. Herudover kan jeg godt lide, at skylle næse forud for min yogapraksis. Desuden elsker jeg at skylle min næse ren efter at have været i haven en tør og støvet sommerdag.

Når du skyller det ekstra lag slim med skidt ud – kan du se det lidt som at tage brusebad. Du danner hele tiden naturligt nyt slim, så du risikerer ikke at tørre din næse ud, men hjælper bare med at skabe et godt miljø i næsen i stedet. Dem, der døjer med tørre slimhinder, kan faktisk med fordel skylle næse og på den måde få oprettet balancen i næsen.

Salt til næseskylning

Hvilken salt du bruger til din næseskyldning har ikke den store betydning. Blot du sørger for, at den salt du bruger er uden jod eller andre tilsætningsstoffer.

Personligt bruger jeg almindeligt finkornet køkkensalt. Du kan også bruge finkornet havsalt, hvis du foretrækker det. De ekstra mineraler som er i havsalt kan være vigtige, når man bruger det i maden, fordi mineralerne kommer ind i kroppen. Mineralerne i havsalt er imidlertid uden betydning, når saltet bruges til næseskylning, da de ikke kommer ind i kroppen.  Dog skal du være opmærksom på, at nogle mennesker som er allergiske mod enkelte af mineralerne i havsalt.

næseskyllehorn

Næseskylningens historie

Næseskylning – som også kaldet neti – har været en integreret del af yogatraditionen i mere end 5.000 år. Gamle hatha-mestre som Yogi Gorakhnath lærte deres elever en række neti-øvelser. Lige fra sutra neti, som er rensning af næsen med en snor, til jala neti, hvor man skyller vand, mælk eller andre væsker gennem næsen for at forberede kroppen og sindet til pranayama (åndedrætsøvelser) og meditation.

Den første masseproducerede næseskyller kom til Vesten i 1972.  Her introducerede Swami Rama, grundlægger af Himalayan Institute, hans studerende for næseskylning og der blev produceret en krukke til formålet . Efterhånden som yoga blev mere mainstream, blev det muligt at købe næseskyllehorn i forskellige former og materialer. Da Oprah nævnte næseskylning i hendes show i 2007 (og igen i april 2009) blev næseskylning endnu mere populært. Nu ikke kun blandt naturlige sundhedsinteresserede, men også helt almindelig amerikanere.