Den lille FAQ yoga guide

– 10 typiske spørgsmål og svar om yoga

1. Hvad er yoga?

Ordet yoga er sanskrift, og betyder at forene (sanskrit er verdens ældste sprog, et ”mysteriesprog” og et ”modersprog”, der ligger til grund for senere sprog). I yoga arbejder man med at forene og skabe harmoni mellem kroppen og sindet. En mand der praktiserer yoga kaldes en yogi og en kvinde kaldes en yogini.

Den indiske vismand Patanjali menes at have indsamlet en stor viden om yoga for skønsmæssigt 2.000 år siden og samlet det i “Yoga Sutra”,  som er et skrevet værk. Sutraen er en samling af 195 udsagn, som fungerer som en filosofisk vejledning i den yoga, der praktiseres i dag.

Sutraen skitserer desuden yogaens otte delelementer: Yamas (begrænsninger), Niyamas (observans), Asanas (stillinger), Pranayama (åndedræt), Pratyahara (tilbagetrækning af sanserne), Dharana (koncentration), Dhyani (meditation) og Samadhi (absorption ). Vil du vide mere om yogaens 8 delelementer, kan du med fordel besøge yogatid.dk som giver en overskuelig beskrivelse og gennemgang.

I dag fylder det tredje led, asana en stor del af yogaen. Asanas er de fysiske stillinger – yogaøvelser – designet til at rense kroppen og give den fysisk styrke og udholdenhed.

2. Hvad betyder Hatha?

Ordet Hatha betyder kraftfuld. Hatha yoga refererer til de fysiske øvelser (kaldet asanas eller stillinger) som er designet til at tilpasse din hud, muskler og knogler og til at åbne de mange kanaler i kroppen-især hovedkanalen, rygsøjlen-så energien kan flyde frit.

Deler man ordet Hatha op, betyder ha sol og tha betyder måne.  Det refererer til balancen mellem de maskuline og feminine aspekter hvor varme, aktivitet og sol står for det maskuline og måne, kølighed og modtagelighed repræsenterer det feminine. Hatha yoga er en vej til at skabe balance og forene modsætninger. I vores fysiske kroppe udvikler vi en balance mellem styrke og fleksibilitet. Vi lærer også at justere vores indsats og give lidt mere efter i hver stilling.

Hatha Yoga er et kraftfuldt værktøj til selv-transformation, da vi bliver bedt om at rette vores opmærksomhed på vores åndedræt, hvilket hjælper os med at stilne udsvingene i sindet og være mere til stede i nuet.

3. Hvad betyder Om?

Om er et mantra eller en vibration som traditionelt messes i begyndelsen og slutningen af yoga sessioner. Det siges at være lyden af universet.

Af en endnu ukendt grund vidste de gamle yogier allerede dengang – hvad forskerne i dag fortæller os – at hele universet er i bevægelse. Intet er nogensinde fast eller stadigt. Alt, hvad der eksisterer pulserer. Dette erkendte de gamle yogier med lyden af Om. Vi er måske ikke altid klar over denne lyd i vores dagligdag, men vi kan høre det i lyden af efterårets blade, bølger på kysten, indersiden af en muslingeskal.

Når vi chanter Om giver det en afspejling af, hvordan hele universet bevæger sig. Solen der stiger og går ned igen, den stigende måne, ebbe og flod, vores hjerter der slår. Meningen med at synge om – i daglig tale at om’e –  er at tage os på en tur igennem denne universelle bevægelse, gennem vores ånd, vores bevidsthed, og vores fysiske energi, og det kan hjælpe en til at fornemme en større sammenhæng, der er både opløftende og beroligende.

Har du ikke erfaring med Om kan jeg anbefale dig at finde forskellig lyd-klip via youtube, søg blot på “om chanting”.

Jeg har dyrket yoga mange forskellige steder, men det er nu kun få steder jeg har oplevet at der bliver om’et, personligt kan jeg godt lide det, men det er nok en smagssag og det er absolut ikke en nødvendighed for at dyrke yoga.

4. Er en yogi / yogini vegetar?

Det første princip i yogafilosofien er ahimsa, hvilket betyder  at man ikke må skade sig selv eller andre. Nogle tolker dette til at omfatte ikke at spiser animalske produkter, et emne der ofte diskuteres i diverse yogakredse. Jeg mener det er en personlig beslutning, som man må gøre op med sig selv.

Hvis du overvejer at blive vegetar, skal du huske at tage hensyn til din personlige sundhed og sætte dig grundigt ind i hvordan du sikrer dig en sund, nærende og varierende kost. Vælger du at være vegetar, bør det ikke være noget du pålægger andre, da det netop ikke vil være udtryk for ahimsa.

5. Hvor ofte skal jeg praktisere yoga?

En af de fantastiske fordele ved yoga er, at selvom du kun træner en time om ugen, vil du allerede opleve fordelene. Træner du mere, vil du helt sikkert opleve flere fordele. Jeg foreslår at du starter med to eller tre gange om ugen, i en time eller halvanden hver gang. Har du kun 20 minutter er det også fint. Lad ikke tidspres eller urealistiske mål være en hindring, lidt er bedre end ingenting.

Efter et stykke tid vil du sandsynligvis opleve at din lyst til at dyrke yoga bliver større og en øgning i træning vil komme helt naturligt. 

6. Hvad adskiller yoga fra gymnastik og andre former for fitness?

I modsætning til gymnastik eller fitness, er yoga mere end blot fysiske stillinger. Sutraens otte delelementer illustrerer, hvordan den fysiske praksis blot er ét aspekt af yoga. Selve den fysiske del af yogaen er dog også ganske unik, idet vi kobler bevægelser sammen med åndedrættet. 

Foreningen af sind, krop og åndedræt hjælper os til at rette vores opmærksomhed indad. Herved lærer vi at acceptere og registrere vores tanker  uden at forsøge at ændre dem eller gå i dybden med dem, men blot lade dem være. Vi bliver mere bevidste om vores erfaringer fra øjeblik til øjeblik. Så ikke alene vil din krop, men også dit sind sandsynligvis blive langt mere fleksibelt af at dyrke yoga.

7.  Er yoga en religion?

Yoga er ikke en religion, det er en filosofi. En filosofi der begyndte i Indien for anslået 5.000 år siden. Faderen til den klassisk Ashtanga yoga siges at være Patanjali, der skrev Yoga Sutra som har være medvirkende til at  skabe rammen for åndelig vækst og herredømme over det fysiske og mentale legeme.

Yoga optræder ofte i forbindelse med hinduisme og buddhisme, men det er ikke nødvendigt at studere eller praktisere disse religioner for at dyrke yoga. Det er heller ikke nødvendigt at opgive din egen religiøse overbevisning for at praktisere yoga.

8. Kan jeg dyrke yoga selv om jeg ikke er særlig smidig?

JA! – du er en perfekt kandidat til yoga. Mange mennesker tror, at de skal være smidige for at begynde at dyrke yoga. Det kan sammenlignes med at tro at du skal kunne spille guitar, for at tage guitar-timer. Kom som du er, og du vil opdage, at yogaen vil hjælpe dig til at blive mere smidig.

Yogaen vil ikke alene øge din smidighed, men den vil afbalancere styrke, koordination og forbedre din generelle sundhedstilstand samt give dig følelse af fysisk selvtillid og generel trivsel.

9.  Hvad skal jeg bruge for at komme i gang?

Alt du virkelig behøver for at praktisere yoga er din krop, dit sind, og en smule nysgerrighed.

Det er dog også nyttigt at have et par leggings eller shorts og en t-shirt, der ikke er alt for baggy. Det kræver ingen særlige sko, da yogaen foregår på bare fødder. Det kan være en fordel at have et håndklæde med når du træner.

Træner du hjemme er det nødvendigt at du investerer i en yogamåtte, træner du i et studie eller center vil der her være yogamåtter og andre remedier til rådighed. Med tiden vil du måske synes det er rart at medbringe din egen yogamåtte. Yogamåtter kan købes flere steder på nettet, Valg af yogamåtte.

10. Må jeg spise umiddelbart før yoga?

Det anbefales ikke at spise i 2-3 timer op til du skal dyrke yoga. Yoga indebærer mange bevægelser fra side til side, omvendte stillinger med hovedet ned og stillinger liggende på maven. Har du maven fuld af mad fra dit sidste måltid, kan yogaen gå hen og blive ganske ubehagelig.

Er du sulten op til yoga vil jeg anbefale at du eksperimenterer med forskellige former for lette snacks, såsom yoghurt, frugt, et par nødder, eller juice cirka 30 minutter til en time før klassen.

Har du yderligere spørgsmål?

Fandt du ikke svar på dit spørgsmål i min lille FAQ yoga guide, er du altid velkommen til at kontakte mig og jeg vil gøre mit bedste for at svare 🙂

/Annika