Maling af pindestole

  • Artiklen indeholder reklamelink

Da vi overtog vores kolonihave i 2019, havde de tidligere ejere efterladt et spisebord og nogle nye plastskal-stole. Stolene var ikke lige os, vi fandt dem lidt for tunge og klodsede, så dem solgte vi. Min mand og jeg blev enige om, at vi gerne ville have nogle pindestole, da de har et finere og lettere udtryk, som passer perfekt ind i det lillebitte kolonihavehus. Vi synes dog, at det var lige i overkanten at købe nye FDB stole til knap 1.200kr stykket. Heldigvis så ELSKER jeg at gå på genbrugsjagt, det er nærmest lidt af en hobby for mig.

Pindestole kan være svære at finde

Umiddelbart havde jeg ikke held med at finde de helt rigtige og enkle pindestole. Mange af dem jeg fandt var enten for langt væk, kostede for mange penge eller også havde de ikke det rigtige udtryk. Så det endte med, at jeg lavede et opslag på marketplace via Facebook. Nu væltede det til gengæld ind med henvendelser. Hvis man ser sig lidt omkring, kan man stadig være heldig at finde nogen, som ikke koster en mindre formue.

Det lykkedes mig at finde nogle gamle pindestole fra Farstrup, som vi købte i en lade ude på landet til næsten ingen penge – helt perfekt ! (og når jeg siger næsten ingen penge, så mener jeg 75kr stykket – det var da et kup).

Et Coronaprojekt

Den første sensommer brugte vi stolene, som de var. Men nu hvor Corona havde lukke alt ned, havde jeg endelig tid til at hygge mig med at slibe og male både bord og pindestole.

Det var nok et lidt større projekt, end jeg oprindeligt havde regnet med. Heldigvis fik jeg god specialisthjælp fra min yndlings malings-pusher Decofarver. Decofarver er både en fysisk og online malerforretning som har et kæmpe udvalg.

Hvis du ikke kender Decofarver, så skriv dig navnet bag øret (herligt gammelt udtryk, I know).

Decofarver gør det så meget nemmere at handle maling.

Personlig og grunding vejledning hele vejen igennem via telefon, mail eller chat – og så slipper du for at slæbe de tunge malingsspande hjem. Du får det hele leveret lige til døren – whats not to like…

Jeg fik al den hjælp jeg havde brug for både over mail og via chat-funktionen på Decofarvers hjemmeside. Så efter at have handlet stort ind var jeg endelig klar til at komme i gang.

DIY maling af pindestole ala FDB

Fjern skidt og snavs

Jeg startede med at vaske det hele i Jotun Specialvask.  Jeg brugte naturligvis gummihandsker – da grundrens er noget kras stads – og en opvredet klud.  Bagefter tørrede jeg efter med en ren klud og rent vand til sidst.  Jotun Specialvask kan også bruges til rengøring af pensler og malerruller bagefter, så du ikke ender med, at dine pensler bliver stive og ubrugelige.

Afslibning

Efter at møblerne havde fået lov at tørre, skulle de slibes, for at sikre at overfladen ville blive mat og jævn. Det gøres heldigvis nemmest helt uden maskiner men med et let hånd. For at opnå det bedste resultat skal afslibning af møbler ske med helt fint sandpapir. Jeg brugte sandpapir korn 120. Slibningen er vigtig for at få malingen til at hæfte ordentligt, og det gælder både møbler af træ og metal.

Fjernelse af slibestøv

Herefter fjernede jeg slibestøvet grundigt. Jeg brugte en lille børste som kunne komme godt ind omkring pindene i ryggen. Det er nemlig vigtigt, at overfladen er helt ren og fast inden malingen påføres.

Grunding af pindestole

Maling af pindestole

Da de gamle Farstrup pindestole var enten mørkbejdset eller af en mørk træsort, hvilket kan give gennemslag, blev jeg anbefalet først at grunde med Jotun Knast- og Spærregrunder.

Da pindestolene samtidig var ret glatte i overfladen, blev jeg desuden anbefalet også at grunde med Jotun Universal Hæftegrunder.

Jeg brugte en kortlurvet malerrulle kombineret med en god lille pensel til at påføre grunderen.

Da det sidste lag grunding var tør, var jeg endelig klar til at male.

Farvevalg til mine pindestole

Jeg er en sucker for pasteller og farver helt generelt, meeeen jeg har jo også en mand. Selvom det primært er mig der huserer i kolonihaven, så skal det heller ikke blive alt for pussenusset. Jeg kunne sagtens forstille mig, at stolene var endt i pastel gul, lilla og lyserøde – men min mand ville få stress bare ved tanken. Så i stedet valgte jeg ud fra farven på huset, som stolene kommer til at stå op i mod, da de står i “udestuen”.

Huset er malet i Jotuns Bergknatt som er en lækker mørk grå. Vinduerne i udestuen er hvide og for at få det hele til at hænge sammen, – og give mig fornemmelse af en smule pastel, faldt valget på Jotuns Nordic Breeze 5452. En efter min mening helt fantastisk farve. Selve typen af maling hedder Jotun Supreme Finish 40.

Maling af pindestole

Selve malerarbejdet var en leg. Malingen var så lækker og let at arbejde med. For slet ikke at tale om at vejret i april 2020 var helt fantastisk. Der blev lyttet til en del gode podcast ude i solen, mens jeg malede pindestole. Det var faktisk ret så hyggeligt. Resultatet det synes jeg taler for sig selv – og med det gode og grundige forarbejde, er jeg sikker på, at vores “nye” møbler kommer til at holde flot i mange år.