Valg af yogamåtte

– En grundig guide til dét du skal være opmærksom på, for at vælge den rette måtte til din yoga

Jeg får mange spørgsmål omkring valg af yogamåtte og hvad man skal være opmærksom på når man skal ud og investere.  Generelt set er det individuelt hvilken måtte der fungerer bedst til den enkelte, men herunder har jeg forsøgt at belyse og besvare nogle af de mange spørgsmål jeg hidtil har fået.

Tykkelsen på din yogamåtte

Tykkelsen på din yogamåtte er meget vigtigt, hvorfor det er en god ide at gøre sig nogle overvejelser omkring brugen af din yogamåtte. Tykkelsen af din yoga måtte har betydning for, hvor komfortabel den er. Er din yogamåtte for tynd kan det ende med at dine knæ bliver ømme og endda får skader. Er din yogamåtte for tyk kan det være svært at opnå en god forbindelse til gulvet, hvilket gør det svært at holde balancen.

En standard yogamåtte er omkring 4 mm tyk, mens de tykkeste er op til 6 mm. Der findes også papirtynde yogamåtter, ofte går disse under kategorien “rejse yogamåtter”. De foldes nemt og vejer ikke så meget, hvilket er praktisk hvis de skal pakkes ned i en kuffert. 

Grundlæggende skal du overveje, hvor meget plads du har til din yogamåtte, hvor vigtigt det er om den er nem og let at tranportere – jo tykkere din yogamåtte er, jo tungere er den – , og vigtigheden af din forbindelse/fornemmelse af gulvet.

Materialet måtten er lavet af

Materialet din yogamåtte er lavet af indikerer yogamåttens tekstur, klæbrighed, øko-venlighed og dens forventede levetid. De fleste standard yogamåtter er lavet af PVC, også kendt som vinyl. Nyere, mere øko-venlige muligheder omfatter genanvendt gummi og økologisk bomuld eller naturligt bomuld (hvilket betyder, at stoffet ikke er behandlet med syntetisk finish under fremstillingen).

Hvis du er allergisk over for latex bør du undgå yogamåtter lavet af naturgummi.

Hvis du ønsker at holde fast i den velkendte type yogamåtte så gå efter en yogamåtte lavet af PVC, disse yogamåtter er desuden ofte meget holdbare. Ud over disse grundlæggende fakta, så mærk efter hvad der føles bedst for dig og vælg ud fra egen overbevisning.

Yogamåttens overflade

Overfladen på din yogamåtte har betydning for skridsikkerheden. En ru overflade modvirker at man glider, hvilket kan have stor betydning for både det fysiske og psykiske aspekt under yogaen. En mere ru overflade kan også være at fortrække hvis du sveder meget når du dyrker yoga.

Yogamåttens overflade kan enten være et skabt mønster eller komme som et resultat af materialerne – nogle organiske yogamåtter er mere ru mens yogamåtter lavet af PVC ofte har en blødere mere ensartet overflade. Der findes overflader der passer til ethvert behov – fra helt glat til ligefrem ru.

Hvis du leder efter en yogamåtte, der forhindrer at du skrider og du gerne vil undgå PVC måtter (de traditionelle klæbrige yoga måtter), så gå efter en gummi eller bomuldsmåtte. Ønsker du derimod en mere glat yogamåtte er en PVC yogamåtte et godt valg.

Måttens længde og bredde

Når du køber en yogamåtte så læg mærke til hvor lang og bred den er. Jeg har selv et par gange oplevet at købe en yogamåtte der ganske enkelt ikke var lang eller bred nok.

Tænk på at du både skal kunne stå i en bredstående yogastilling, måske nærme dig en spagat uden at komme uden for måtte og samtidig skal du kunne ligge behageligt og føle at du “holder dig indenfor måtten”.  Det kan lade sig gøre at købe yogamåtter der er både ekstra lange og bredde, hvis du skulle have behov for dette.

Det personlige valg af måtte

Personligt er jeg lidt af et luksusdyr når det kommer til yogamåtter, og jeg har dem i mange varianter, og jeg fortrækker faktisk at træne med 2 måtter, den ene en tynd måtte som jeg står rigtig godt fast op og som giver mig en god fornemmelse af gulvet. Den anden en lidt tykkere måtte, som jeg bruger når jeg er nede på alle 4 eller ligger på ryggen – denne bruger jeg ofte ovenpå den tynde, så kan jeg blot fjerne den når jeg skal bruge den tynde.

Når du først har forholdt dig til ovenstående, så er det blot at komme ud og shoppe. Der findes et hav af yogamåtter i alle tænkelige farver og designs. God fornøjelse.

Køb din yogamåtte her …

Nedenfor viser jeg et lille udvalg af forskellige yogamåtter – disse kan købes direkte hos mig, de kan leveres hjemme hos dig selv mod fragtgebyr eller jeg kan medtage dem til yogaundervisning, hvis du træner på et af mine hold.

 


Studio Yogamåtte

En yogamåtte i suveræn kvalitet. Egner sig til de fleste yogatyper. Måtten er skridsikker, isolerende og med sine 4,5mm lidt tykkere end de fleste standardmåtter. Latexfri. Studio yogamåtten er velegnet til den flittige yogaudøver. Produceret i EU med ØKO-Tex mærket, der betyder at måtten er testet for sundhedsskadelige stoffer af en EU-godkendt instans.

Kan maskinvaskes ved 40 grader, m. lidt sæbe og ingen centrifugering. Studio yogamåtte

Fås i farverne orange, rød, lilla, mørk-blå, koksgrå og sort.
Materiale: Pthalat-fri PVC.
Måler 183cm x 61cm x 4,5mm.
Vægt: 1,5 kg.

DKK 259

 


Evolution Yogamåtte

En super let og elegant yogamåtte der har en smuk mønstret overflade, suveræn skridsikkerhed og flotte farver. Evolution yogamåttne kan du være glad for i mange år frem! Måtten er lavet i det miljøvenlige TPE materiale som kan genbruges, er let nedbrydeligt og fri for PVC. Der medfølger en praktisk bærerem til yogamåtten.

Kan rengøres med en fugtig klud og evt. lidt sæbe.

Fås i farverne blå, pink, aubergine og lilla.Evolution yogamåtte
Materiale: TPE – skum med lukkede celler.
Måler 183cm x 60cm x 4mm.
Vægt: 1 kg.

DKK 329

 


Tree Mat

Økologisk yogamåtte

Biologisk nedbrydelig yogamåtte lavet i naturgummi og uden brug af PVC og lim.

Denne yogamåtte har en fantastisk skridsikkerhed p.g.a. materialevalget og en gennemtænkt mønstret overflade. Måtten er særdeles slidstærk og lægger sig altid 100% plant på gulvet i modsætning til nogle måtter der folder lidt i enderne. Måtten har smukt afrundede hjørner.

Ikke egnet til personer med latex-allergi.

Kan maskinvaskes ved 40 grader, m. lidt sæbe og ingen centrifugering.

Fås i mørkeblå/lyseblå og aubergine/lyslilla.
Materiale: Naturgummi.Tree Mat yogamåtte
Måler 183cm x 60cm x 4mm.
Vægt: 2 kg.

DKK 449

 


Klik her for at sende mig en mail for nærmere info og bestilling.

Priserne er pr. stk. inklusiv moms, men eksklusiv levering.

Der tages forbehold for udsolgte varer, prisfejl og små variationer i forhold til illustrationerne.