Risotto / bygotto med perlebyg, svampe og spinat

Jeg ELSKER risotto, men laver det meget, meget sjældent pga. dets høje kalorieindhold. Jeg forsøger i det daglige altid at undgå hvidt brød, ris og pasta. Når jeg spiser pasta er det som regel fuldkornspasta og når der serveres ris er det fuldkornsris.

Et andet godt alternativ til ris er perlebyg. Perlebyg er en let sleben byg, der bevarer mange skaldele og derfor indeholder et højt indhold af fibre, det er ikke et fuldkornsprodukt, fordi hele kornet ikke er med. Kaloriemæssigt er det at sammenligne med fuldkornspasta.

I dag eksperimenterede jeg og lavede en risotto på perlebyg – man kunne kalde det en bygotto 🙂

Smagen sad lige i skabet – det smagte præcis så synfuldt som jeg havde håbet på, konsistensen var lækker og cremet mens perlebyggen stadig havde lidt bid.

Bygotto er en vinder og kan til fulde udgøre et lækkert hverdagsmåltid på dage hvor lysten til cremet italiensk mad er stor.

Har du travlt og skal du hurtigt have noget på bordet, er bygotto ikke den optimale ret. Retten skal nemlig have lov at stå og småkoge i lang tid, og der skal lægges meget kærlighed undervejs i form af at røre konstant – men det er det værd….

Risotto / bygotto med perlebyg – 2 personer

  • 1 finthakkede løg
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g champignon
  • 3-4 kviste rosmarin
  • 2,5 dl perlebyg
  • 2 dl hvidvin / rosevin
  • 6-7 dl grøntsags- eller hønse boullion
  • 1 bakke frisk babyspinat, eller et par 100 g optøet spinat fra frost
  • 1 skefuld creme fraiche
  • revet parmesan
  • salt og peber
  • olie til stegning

 

Hak løg og hvidløg fint og rens og skær champignon i skiver. Skyl perlebyggen og lad den dryppe af i et dørslag. Bruger du frisk spinat så skyld og afdryp denne, bruger du frossen så optø denne.

Svits så løg, hvidløg og champignon et par minutter ved høj varme, til champignonerne har fået lidt farve. Tilsæt perlebyggen og svits et par minutter.

Skru ned for varmen, kom rosmarin og hvidvin ved, og lad det koge næsten ind.

Tilsæt boullion lidt ad gangen. Tilsæt først nyt, når det foregående er næsten absorberet. Det tager mindst en halv time!

Når risottoen / spelt-otto’en begynder at blive klistret er den ved at være færdig. Tilsæt da spinaten og rør godt rundt.

Smag nu til med parmesan – jeg brugte et par skefulde (havde købt en pose revet parmesan, da det skulle gå lidt stærkt) men det er en smagssmag. Tilsæt en skefuld cremefraiche og smag til med salt og peber.

Anret bygottoen og server – en anden gang tror jeg det ville klæde retten at servere den ovenpå en bund af rucola…