Chili con carne

Efter 3 dage med vegetarmad er det i dag blevet tid til lidt kød – dels for variationens skyld og dels for min bedre halvdels skyld, han værdsætter kød en del mere end jeg gør 🙂

I morgen står igen i yogaens tegn mellem kl. 17.00-18.30, hvorfor jeg ser det som en fordel at lave mad til to dage og det egner chili con carne sig altså godt til. Jeg har derfor købt et par dejlige friske peberfrugter til i morgen. Dem vil jeg rense, udhule og fylder med resterne af min chili con carne inden de ryger en halv time i ovnen – dejligt, nemt, sundt og hurtigt.

Desuden har jeg – på trods af jeg netop har høstet og hængt chilier til tørre – masser af friske chilier i vindueskarmen, som indbyder til en dejlig hot chili con carne.

Til en portion til 4 personer (eller til 2 fordelt over 2 dage) brugte jeg

1 ds. Røde bønner (kidney)chili con carne– har du tid og overskud kan du naturligvis selv udbløde dine bønner
1 ds sorte bønner
1 spsk olivenolie
1 løg
2 fed hvidløg
500 g. hakket oksekød
2 spsk tomatpuré
1 dåse hakkede tomater
2 dl rødvin
2 dl oksebouillon
1 tsk spidskommen
1 tsk usødet kakao
1 tsk paprika
2 tsk tørret oregano
2-3 chilier – alt efter størrelse og styrke
2 stængler bladselleri
1 peberfrugt
Salt og friskkværnet peber

Opvarm olien i en stor bredbundet gryde. Pil og hak løg og hvidløg fint. Svits begge dele gyldne i olien.

Kom kødet ved. Steg under omrøring, til kødet skifter farve. Hæld tomatpuré i og brun det med kødet i nogle min. Tilsæt hakkede tomater, vin, bouillon samt krydderier og bring det i kog.

Ønsker du ikke din chili con carne alt for stærk kan du med fordel fjerne kernerne i chilierne inden du snitter dem fint. Ønsker du en stærkere chili con carne kan du bevare kernerne.
Der er naturligvis stor forskel på hvilke chilier man bruger, jeg går efter de middelstærke, da jeg finder det er nemmere at øge med flere chilier end det er at begrænse når chilierne er meget stærke.

Rens peberfrugten og skær den i tern. Kom chilier, peberfrugter, bladselleri samt bønner i. Krydr med salt og friskkværnet peber. Skru ned for varmen og lad det simre i 25-30 min. under låg. Fjern derpå låget, kog ind til passende konsistens, rør chokolade i og smag til med salt og evt. lidt ekstra chili i tørret form.

Serveres rygende varm og ”hot” – her toppet med en hjemmelavet guacamole rørt på fromage fraiche, avocado, hvidløg, citron og salt

Velbekomme